Jestivi insekti ravnopravno se suprotstavljaju sushiju kao moderna hrana budućnost

Analitičari vjeruju da će pad cijena i smanjene “bljak faktora” potaknuti potražnju za hranom pripremljenom od jestivih insekata. Predviđaju da bi pečeni cvrčci i burgeri od super crva mogli postati uobičajeni poput sushija u roku od jednog desetljeća. To bi tržište proteina jestivih insekata uzdiglo na vrijednost od 6 biliona funti do 2030. godine.

Izvješće je ukazuje svjetlo na tržištu koje uživa rast, s prodajom koja se povećava za oko 25% godišnje. “Vidimo prostor u kojem jestivi insekti mogu smanjiti teret ekološkog opterećenja našeg prehrambenog sustava”, rekla je Emily Morrison, jedna od autorica izvješća Barclaysa. “Iako postoje brojne prepreke koje treba prevladati – osobito regulacija, cijena i kulturno prihvaćanje – insekte vidimo kao održivi temelj za potrošače koji žele učiniti svoju prehranu održivijom.”

Proizvođači, supermarketi i restorani pokušavaju unovčiti promjene u prehrambenom sektoru. Budući da sve veći broj potrošača prihvaća promjenu ishrane – u kojoj se prehrana, koja se uglavnom temelji na povrću, povremeno dopunjuje mesom – i eksperimentira s alternativama mesa i ishranom na biljnoj bazi.

Štetan utjecaj svjetske proizvodnje mesa na okoliš potaknuo je interes za jestive insekte kao alternativni, održivi izvor hrane. Za razliku od krava ili svinja, jestivi insekti se mogu uzgajati u značajnim količinama bez da pri tome zauzimaju veliku količinu obradivog zemljišta, vode ili hrane.

U izvješću se procjenjuje da će tijekom slijedećeg desetljeća globalno tržište jestivih insekata – za potrošnju ljudi i domaćih životinja – porasti za 24,4% godišnje, čime će prodaja dosegnuti 8 milijardi dolara do 2030. godine. Komercijalna proizvodnja jestivih insekata povećava se za oko 28% godišnje, s trenutno manje od 50.000 tona na više od 730.000 tona 2030. godine.

U izvješću Barclaysa sushi se navodi kao primjer hrane koja se nekada smatrala novinom na zapadu, ali je postala općeprihvaćena nakon što je iz vrhunskih restorana dospjela na police supermarketa. Napominje se da će pripadnici Generacije Z, sa svojim pojačanim fokusom na pitanja zdravlja i održivosti, najvjerojatnije prevladati „bljak faktor“ koji je povezan s konzumiranjem insekata.

Veliki supermarketi već testiraju sklonost potrošača grickalicama i proizvodima na bazi insekata poput tjestenina, brašna i žitarica. Europska grupa supermarketa Carrefour prošle je godine, u svojim španjolskim trgovinama, ponudila paletu proizvoda koji su uključivali tjesteninu i musle od super crva. Istovremeno su Sainsbury’s i Ocado prodavali vrećice s pečenim cvrčcima koje je proizvela londonska prehrambena tvrtka Eat Grub.

Suosnivač tvrtke Eat Grub, koja na tržištu prodaje energetske pločice i proteinske prahova na bazi insekata, Shami Radia izjavio je da tvrtka nakon petogodišnjeg poslovanja s njemačkim diskontom Lidl osigurala svoju najveću narudžbu do sada. Lidl će ubuduće prodavati njihove pečene zrikavce u svojih 3.200 trgovina.

“Mislili smo da će naše proteinske pločice biti najpopularnije, ali naši cvrčci su iznenađenje jer je Sainsbury’s pomogao da ih se pretvori u mainstream”, kaže Radia, koji vjeruje da su se stavovi prema konzumiranju insekata počeli mijenjati.

Link na izvorni članak

Daniel Pikl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *