Larve za ručak? Danski znanstvenici pokušavaju na jelovnik uvrstiti crve brašnare.

Može li vaše jutro početi s muslima od insekata? Kako bi bilo za ručak imati tortilju napravljenu od brašna insekata? Kako bi bilo završiti dan uz pečene zrikavce za večeru?

Unatoč tome što se većina ljudi ideju da jede insekte smatra odbojnom, hrana na bazi insekata mogla bi postati sveprisutna u Europi u sljedećem desetljeću, tvrdi Lars-Henrik Lau Heckmann, biolog iz Danskog tehnološkog instituta (DTI) u Aarhusu.

DTI vodi trogodišnji projekt od neprocjenjive vrijednosti. Radi se o jednom od najvećih europskih istraživačkih programa za proizvodnju insekata u industrijskim razmjerima – posebice crva brašnara – kao ekološki prihvatljivoj hrani za ljude i životinje.

Uzgoj insekata je mala, ali rastuća industrija na globalnoj razini. Insekti se promatraju kao održiva i jeftina hrana koja je bogata proteinima, vitaminima, vlaknima i mineralima, dok njihovo uzgoj ima mnogo manji utjecaj na okoliš od proizvodnje mesa.

Znanstvenici sa sveučilišta Tufts sa sjedištem u Massachusettsu objavili su znanstvenom radu da bi laboratorijski uzgojeno meso insekata, koje se hrani biljkama i genetski je modificirano za maksimalni rast, moglo biti “ultimativna zelena alternativa” za prehranu baziranu na mesu te i za sam okus mesa.

Michael Bom Frost, izvanredni profesor na Sveučilištu u Kopenhagenu, jedan od partnera u znanstvenom projektu, pohvalio je korištenje crva brašnara u muslima. Unatoč njihovom imenu, crvi brašnari nisu crvi. U pitanju je larva bube Tenebrio molitor koja je prepuna hranjivih tvari koje su ih obično činile hranom za kućne ljubimce, gmazove, ribe i ptice, a koriste se i kao mamac za ribolov.

Rastuća industrija

Uz predviđanja da bi tržište jestivih insekata moglo značajno porasti u pripremi načina za stavljanjenje crva brašnara na jelovnik ne rade samo znanstvenici, nego i neke od najvećih svjetskih prehrambenih i poljoprivrednih tvrtki.

Međunarodna platforma za insekte za hranu i hranu (IPIFF), lobistička skupina na razini EU, prognozirala je da bi proizvodnja proteina s oko 5.000 tona u Europi mogla narasti na 1,2 milijuna tona do 2025. Američki poljoprivredni gigant Cargill Inc. i McDonald’s Corp na insekte gledaju kao na hranu za životinje, dok je francuski Ynsect – koji od insekata proizvodi hranu za ribe, kućne ljubimce i biljke – nedavno prikupio 125 milijuna dolara za izgradnju najveće farme kukaca na svijetu.

Tvrtke koje populariziraju kreativne načine konzumiranja insekata uključuju DIY kućni inkubator iz Hong Konga, Belgijsko pivo s okusom proteina insekata, Danske energetske pločice i tjesteninu iz Njemačke koja se sastoji od 40% cvrčaka.

Danska, unatoč oskudnoj povijesti konzumiranja insekata, s istraživačkim projektom od 3,7 milijuna eura želi postati lider u ovoj rastućoj industriji. Ostali partneri uključeni u projekt su proizvođač enzima Novozymes, proizvođač opreme Hannemann Engineering i Nacionalni institut za hranu na Tehničkom sveučilištu Danske.

Link na izvorni članak

Daniel Pikl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *